مشخصات فایل پرسشنامه اثربخشی مدیران مدارس ابتدائی
مقیاس نمره گذاری:
5 درجه ای طیف لیکرت
اسامی مولفه ها:
پرسشنامه اثربخشی مدیران مدارس ابتدائی دارای 8 مولفه افزایش روحیه معلمان، مشارکت معلمان درتصمیم گیری، رضایت شغلی معلمان، مهارتهای ارتباطی مدیران می باشد.
قالب فایل سوالات پرسشنامه اثربخشی مدیران مدارس ابتدائی
روش نمره گذاری پرسشنامه اثربخشی مدیران مدارس ابتدائی به طور کامل آماده شده است و در داخل فایل توضیح داده شده است.
معرفی پرسشنامه اثربخشی مدیران مدارس ابتدائی
سازمانی که از مدیریت شایستهتری برخوردار باشد، بهتر میتواند هدف خود را برآورده سازد. زیرا امکانات برنامهریزی صحیحتری ایجاد خواهد نمود. فقدان مدیریت شایسته، موجب ناهماهنگی، انحراف از هدف، اتلاف وقت و انرژی میشود و سازمانها را به نابسامانی و از هم پاشیدگی میکشاند (علاقهبند،1382) .
نقش مدیریت بهعنوان عامل اصلی ایجاد و ارتقای سطح سلامت در سازمان حائز اهمیت ویژه میباشد. در مدارس مدیران وظایفی دارند که برای انجام این مهم باید نقشهای سازمانی و روابط بین فردی و اهداف مدرسه را بهطور روشن درک نموده و در جهت تامین نیازهای اعضای مدرسه و ارباب رجوع تلاش کنند و سازمان مدرسه را قادر به برخورد موفقیت آمیز با نیروهای داخلی و خارجی کرده تا بتواند نیروهای مخرب را نیز در جهت هدف اصلی سازمان هدایت کرده و با تامین اهداف مدرسه، سودمندی و ادامه حیات آن را تضمین کنند. به عبارت دیگر فرآیند رهبری اثری مستقیم بر توانایی سازمان در احیای نیاز کارمندان، ایجاد جو مطلوب کاری و اثربخش دارد.
ر زمینه حمایت از معلمان هورالیک بیان میکند که، الف) مدیر باید در مقابل والدین از معلمان حمایت کند حتی اگر حق به جانب معلمان نباشد. اگر مدیری میخواهد از معلمی انتقاد کند بایستی این انتقاد را خصوصی با او مطرح کند. ب) همچنین مدیر باید در مقابل دانش آموزان از معلمان حمایت کند، و اگر معتقد است که حق به جانب دانش آموزان است، باید خصوصی با معلم در میان بگذارد و هرگز نباید معلم را در مقابل دانش آموزان مورد انتقاد قرار دهد ( شیرازی، 1373) .
نفوذ مدیر[7] : عبارت از توانایی مدیر در تأثیر روی تصمیمات مافوقهاست. مدیر با نفوذ، ترغیب کننده بوده و با رئیس خود به طور اثربخشی کار میکند اما در عین حال، در فکر و عمل خود استقلال دارد. از نظر پیتر دراکر شما مجبور نیستید که رئیستان را دوست داشته باشید و او را تحسین کنید، همچنین نباید از او متنفر باشید. در هر حال، باید او را به گونهای اداره کنید و در او نفوذ داشته باشید که بتوانید منبعی برای موفقیت شخصی شما و موفقیت سازمان باشد (پیتر دراکر به نقل از لوبوف، ترجمة ایران نژاد، 1372) .
ملاحظهگری[8] : عبارت از رفتار مدیری است که دوستانه، باز و حمایتگر میباشد. این وجه رفتار شبیه بُعد ملاحظهگری در پرسشنامه توصیف جو سازمانی (OCDO) است. ملاحظهگری بازتاب رفتار حاکی از احترام، اعتماد متقابل، همکاری و بهعبارتی ملاحظهگری به معنای ملاطفت و خوشرویی مصنوعی و حسابگرانه نیست، بلکه توجه صادقانه نسبت به معلمان به عنوان همکاران حرفهای است (هوی و میسکل، ترجمة سیدعباسزاده، 1382، ص451) .
از نظر خلیلی شورینی (1373): ملاحظهگری یا مراعات عبارت است از عوامل رفتاری مربوط به حمایت کنندگی رهبر، دوستی، جانبداری، مشارکت با فرودستان، نمایندگی منافع فرودستان، باز بودن ارتباطات و به رسمیت شناختن مشارکت آنها، این رفتارهای رابطهگرا برای ایجاد و نگهداری روابط خوب با فرودستان ضروری است.
ساختدهی[9] : رفتاری است که مدیر بهطور واضح انتظارات کار، استانداردهای عملکرد و رویهها را صراحتاً تعیین میکند. ساختدهی به رفتاری از مدیر اشاره میکند که وظیفه مدار و موفقیت مدار است. مدیر انتظارت خود را به هیات آموزش ارائه نموده و استانداردهای دقیق عملکرد را حفظ میکند (هوی ومیسکل، ترجمة سید عباسزاده، 1387، ص261،262) . کرمن در تعریف ساختدهی بیان میکند که این بعد منعکس کنندة درجهای است که شخص نقش خود و زیردستانش را برای نیل به هدف مشخص میکند و ساخت میدهد (کرمن، ترجمة شکرکن، 1370، ص247) .
پشتیبانی منابع[10] : پشتیبانی به وسیلة منابع، عبارت از میزان تهیة مواد و وسیلة لازم و مورد درخواست معلمان است. پشتیبانی منابع به مدرسهای اشاره میکند دارای مواد و وسایل آموزشی لازم بوده و وسایل اضافی دیگر به راحتی قابل وصول است (هوی ومیسکل، ترجمة سیدعباسزاده، 1387، ص261،263).
برای اینکه معلمان بتوانند و بخواهند که به وظایف حرفهای خود عمل نمایند باید از شرایط مناسب این امر برخوردار شوند که این شرایط شامل سه جزء اساسی میباشد:
1- وسایل آموزشی که شامل تجهیزات، منابع، فضا و دیگر امکانات کمکی
2- نظام اداری که در برگیرندة قوانین، مقررات، روابط و ارتباطات و تشکیلات میباشد
3- منابع انسانی که به نیازها، علایق، اعتبار و حیثیت، اختیار و پیشرفت تواناییهای کارکنان و به عبارت دیگر رضایت شغلی مربوط است.
روحیه[11] : عبارت از اطمینان، همدردی، اعتماد و احساس انجام کار است که بین هیات آموزشی وجود دارد، اشاره میکند و در این حالت معلمان احساس خوبی به یکدیگر داشته و در عین حال احساس میکنند که کار خود را به خوبی انجام میدهند (هوی و میسکل، ترجمه سیدعباسزاده، 1387، ص261،263). آنها یک واحد همبسته و منسجمی بوجود میآورند که کار و فعالیت آموزشی خود را با شور و اشتیاق انجام میدهند، یکدیگر را دوست دارند و به کار خود عشق می ورزند، به یکدیگر کمک میکرده و نسبت به مدرسه خود با احساس غرور و افتخار میکنند (هوی و میسکل، ترجمة سیدعباسزاده،1382، ص451) . روحیه در فرایند روابط انسانی اهمیت خاصی دارد زیرا میتواند نمایانگر وضع کلی روابط انسانی در یک سازمان باشد. روحیه مجموعهای از احساسات، عواطف و طرز فکر آدمی است. روحیه ممکن است مثبت یا منفی باشد، روحیة مثبت از آن کسانی است که از کار و حرفة خود راضی هستند و فکر میکنند که خدمت آنها، هم برای جامعه مفید و مؤثر بوده و هم با افراد شایستهای در محیط کار خویش در ارتباط میباشد. روحیة منفی از آن افرادی است که یأس و بدبینی در آنان سایه افکنده، و بیاعتمادی در گفتار و رفتار آنان مشاهده میگردد ( مافی، 1367).
تاکید علمی[12]: عبارت از فشار مدرسه برای کسب موفقیت دانش آموزان است. اهداف علمی سطح بالا ولی قابل وصول برای دانش آموزان وضع شده است، محیط یادگیری، منظم و جدی است، معلمان به توانایی دانش آموزان برای موفقیت در یادگیری اعتماد دارند، و دانش آموزان نیز سخت کار کرده و به آنهایی که از نظر علمی پیشرفت خوبی دارند احترام قائل هستند (هوی ومیسکل، ترجمه سیدعباسزاده، 1387، ص261،263) .
وایلز مینویسد: مدیر مدرسه به عنوان رهبر رسمی باید بکوشد تا بینش معلمان را نسبت به روشهای مختلفی که از طریق افکار و اندیشههای گروهی حاصل میشود، افزایش دهد و در جریان به وجود آوردن بهبود دائمی، رهبری رسمی باید در تحکیم یگانگی و اتحاد گروه بکوشد و فعالیتهای تجربی و علمی آنان را ارج نهد و به سرمایة اندیشه جسمی آنان بیفزاید و روح اعتماد و آرامش را در ایشان به وجود آورد (وایلز، ترجمه طوسی، 1388، ص27) .