مشخصات فایل پرسشنامه نفوذ اجتماعی
نام لاتین:
Influence Behavior Questionnaire
مقیاس نمره گذاری:
5 درجه ای طیف لیکرت
اسامی مولفه ها:
پرسشنامه نفوذ اجتماعی تک مولفه ای می باشد.
قالب فایل سوالات پرسشنامه نفوذ اجتماعی
روش نمره گذاری پرسشنامه نفوذ اجتماعی به طور کامل آماده شده است و در داخل فایل توضیح داده شده است.
معرفی پرسشنامه نفوذ اجتماعی
جهان اطراف ما در حال تغییر و تحول است. در عصر جدید رقابت در سطح جهانی گسترده شده است و مسائل اخلاقی به طور جدی تری مطرح می شود. در سازمانهای امروزی، مدیران غیر از متخصص بودن در رشته های فنی و تخصصی خود باید با رموز تاثیرگذاری بر دیگران نیز آشنا باشند. در این سازمانها مدیران با تحت تاثیر قرار دادن نگرش ها و عقاید کارکنان، بسیار جدی تر و سریع تر می توانند به هدف های سازمانی خود دست یابند. از این روش به عنوان نفوذ اجتماعی یاد شده است. مباحث اولیه نظریه نفوذ اجتماعی، نخستین بار از سوی آش(1959) بیان شد؛ نفوذ اجتماعی در حوزه رهبری و مدیریت گروه و جامعه جایگاه خاصی دارد، زیرا مدیر و رهبر نیازمند نفوذ هستند. در روان شناسی اجتماعی منظور از نفوذ اجتماعی، توان همرنگ کردن فرد با گروه و کنترل فرد از سوی گروه است. نفوذ اجتماعی مستلزم آن است که شخص یا گروه برای تغییر دادن نگرش ها یا رفتار دیگران قدرت اجتماعی خود را اعمال کند و منظور از قدرت اجتماعی، نیرویی است که شخص نکننده برای ایجاد تغییر مورد نظر در اختیار دارد. نفوذ اجتماعی یکی از گرایشهای روانشناسی اجتماعی است. هدف از همرنگ کردن رساندن سازمان به هدفهای متعالی خویش است که از طریق افزایش تعهد سازمانی میسر می شود.
آش(1951) نخستین فردی بود که نفوذ اجتماعی را بیان کرد. پس از تحقیقات اولیه، ویلکینسون(1980) پرسشنامه ای برای شناسایی روش های نفوذگذار بر رفتار اعضاء توسط رهبران ارائه کرد. هینکین(1990) نیز پنج نوع راهکار برای اجرا POIS بیان کرده است: معقولیت، مبادله(تبادل)، مورد لطف قرار دادن، ائتلاف و مطلوبیت. اما یوکل(2000) ضمن ارائه مولفه های نفوذ، به توضیح و تبیین این مقوله پرداخت. او همراه همکاران خود یازده روش فعال را که می تواند بر زیردستان نفوذ داشته باشد، ارائه داده است. این راهکارها با پرسشنامه [1]IBQ اندازه گیری می شود.
راشت (2006) در تحقیق خود با "عنوان نفوذ اجتماعی و روابط اجتماعی" این مقوله را تعریف و بیان می کند که مراحل نفوذ در تعاملات گروهی اتفاق می افتد و این باعث افزایش انتظارات می شود؛ به این معنی که انتظاراتشان از عملکرد گروه بالا می رود و این امر باعث کسب قدرت و نفوذ بیشتر می شود. او در این تحقیق نتیجه همبستگی را مثبت و معنادار بیان کرده است. ماستوشیم(2008) در تحقیقی با عنوان "کاربرد نفوذ اجتماعی در مراکز آموزشی"، بر این موضوع تاکید می کند که افراد فقط به علت منافع مادی در مسائل شرکت نمی کنند، بلکه آنها طبق عوامل نفوذ اجتماعی(همنوایی و متابعت) فعال می شوند. او همچنین بیان می کند که اصول تصمیم گیری متکی بر عوامل نفوذ اجتماعی است. او در این تحقیق به این نتیجه رسیده است که تاثیر مولفه های نفوذ باعث افزایش اثربخشی می شود.
"تاثیر نفوذ اجتماعی بر سیکل هیجانی نام تحقیق هارلی(2007) است که ابتدا فرآیند عاطفی را توضیح داده، سپس بیان می کند که نفوذ اجتماعی و سیکل هیجانی جریان را تشکیل می دهند که با تاثیر بر احساسات و افکار دیگران می تواند روابط درون فردی و میان فردی را دگرگون کند.
پرسشنامه نفوذ اجتماعی در قالب 44 سوال طراحی شده است و از نوع 5 لیکرتی است. که گزینه های آن شامل اغلب موارد(5)، معمولا(4)، بعضی اوقات(3)، به ندرت(2) و اصلا(1) می باشد.
تعدادی از نمونه سوالات پرسشنامه نفوذ اجتماعی عبارتند از:
1- در مقابل انجام کار ، از شما می خواهد که از او درخواست انجام کاری را داشته باشید.
2- از تهدید یا هشدار استفاده می کند تا شما را برای انجام کار مجبور سازد.
3- بطور واضح توضیح می دهد که چرا تغییر پیشنهادی برای رسیدن به هدف ضرروی است؟
[1] -Influence Behavior Questionnaire