پروپوزال آماده رشته روانشناسی با عنوان مقایسه سبکهای دلبستگی، مهارتهای مقابلهای، طرحوارههای ناسازگار اولیه و تابآوری درافراد مبتلا به سوء مصرف مواد با افراد غیر مبتلا که در 27 صفحه آماده شده است. تعدادی از بخشها و مطالب این پروپوزال آماده عبارتند از:
- بيان مسأله:
سوء مصرف و اعتیاد به مواد تغییر دهنده خلق و رفتار، یکی از بارزترین آسیبهای روانی و اجتماعی است که به راحتی میتواند بنیان زندگی فردی، خانوادگی، اجتماعی و فرهنگی یک کشور را سست کند و پویایی های انسانی آن را به مخاطره اندازد و امکانات مادی و معنوی آن را تباه سازد. سوء مصرف مواد و وابستگی و اعتیاد به آن اختلالی پیچیده است که با علل و آثار زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی همراه است. در هم پیچیدگی عوامل زیستی، روانی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی این گرفتاری و معضل را به یکی از پیچیده ترین مشکلات فردی، خانوادگی و اجتماعی تبدیل کرده است. امروزه اعتیاد یک مشکل سلامتی و بهداشت عمومی در سر تا سر جهان و در تمام کشورها محسوب میشود(زرین کلک،1388).
-اهمیت و ضرورت
سوء مصرف مواد، اختلال پيچيدهاي در كل فرد است. الگوهاي رفتاري و فكري خود تهديد كننده و خود مخرب، آشفتگي در سبك زندگي و عملكرد فرد را آشكار ميسازند. با وجودي كه اثرات ژنتيكي، فيزيولوژيكي و شيميايي مواد شناخته شده است، اما خود فرد بايد مسئوليت اوليهي اختلال و بهبوديش را بپذيرد. بنابراين اعتياد يك علامت است و نه جوهر و اصل اختلال. مشكل خود فرد است نه مواد(دي لئون[1]، 2000، ترجمه ابراهیمی، 1381).
جامعه ما طبق آمار يك جامعه جوان است لذا شايسته است كه به مشكلات و مسائل جوانان و راههاي درمان و پيشگيري آنها توجه ويژهاي شود، آگاهي از نقش روش مقابلهاي ميتواند در شناخت و درمان مشكلات جوانان دختر و پسر سودمند باشند. شناخت راههاي مقابلهاي جوانان ميتواند در يافتن اين پرسش كه آنها در رويارويي با موقعيتهاي استرس زا چگونه واكنش نشان ميدهد كمك كند. همچنين اين شناختها ميتواند راههاي مناسب براي كاهش بسياري از اختلالها و ارتقاء سطح بهداشت رواني در اختيار متخصصان بهداشت رواني قرار دهد (باقري، 1385).
-تعاریف مفهومی و عملیاتی
تعریف نظری:
سوء مصرف مواد[2]: الگويي از مصرف مكرر مواد كه معمولاً به ظهور تحمل، ترك و رفتارهاي اجباري دارو ميانجامد. مهمترين مشخصه سوء مصرف مواد، الگويي از مصرف ناسازگارانه مواد است كه با پيامدهاي قابل توجه نامطلوب و عودكننده مرتبط با مصرف مكرر مواد مشخص ميشود (موسوی،1388).
دلبستگي[3]: فرآیندی است که بین مادر و کودک در ماه های اولیه تولد با ایجاد یک ارتباط عاطفی و هیجانی متقابل به وجود میآید(کاپلان و سادوک[4]،2003).
- شيوههاي كنار آمدن يا مقابله با استرس[5]: عبارتند از تسلط یافتن[6]، کم کردن[7] یا تحمل آسیبهایی است که توسط استرس ایجاد میگردند(عطاردی،1389).
-طرحواره ناسازگار اولیه: الگویا درون مایههای عمیق و فراگیری هستند که در خاطرات،هیجان، شناخت وارهها و احساسات بدنی تشکیل شدهاند، در دوران کودکی یا نوجوانی شکل گرفتهاند و در مسیر زندگی تداوم دارند، دربارهی خود و در رابطه با دیگران هستند وبه شدت نا کارآمدند.(خورشیدیان،1389).
-تابآوری: تابآوری تنها مقاومت منفعل در برابر آسیب یا شرایط تهدید کننده نیست، بلکه فرد تابآور مشارکت کننده فعال و سازنده محیط پیرامون خود است(اعتبار جهرمی،1389).
تعریف عملی:
-سوء مصرف مواد مخدر: در اين تحقيق افرادي كه سابقه مصرف مواد اپيوييدي داشته و تست مورفين آنها مثبت بوده، همچنين پس از قطع مصرف علايم محروميت مشخص گرديده، به عنوان افراد مبتلا به سوء مصرف مواد شناسايي شدهاند.
- سبكهاي دلبستگي: نمرهاي است كه آزمودني در هر يك از مؤلفههاي آزمون سبكهاي دلبستگي بزرگسالان كسب ميكند.
- راهبردهاي مقابلهاي: نمرهاي است كه آزمودني در هر يك از مؤلفه هاي آزمون راهبردهاي مقابلهاي CISS[8] كسب ميكند.
- طرحواره ناسازگار اولیه: نمرهای که آزمودنی در پرسشنامهی طرحوارهی یانگ- فرم کوتاه شده(1998)، بدست می آورد.
- تابآوری: دراین پژوهش در برگیرندهی نمرهای است که آزمودنی در پرسشنامهی کونور ودیوید سون (2003 )، کسب میکند.
- اهداف تحقيق
- فرضیه های تحقیق
- روش شناسی تحقیق
-روش گردآوري دادهها
- جامعه آماري، روش نمونه گیری و حجم نمونه
- روش تجزيه و تحلیل داده ها
-منابع
[8] -Coping inventory for stressful situations