چکیده مقاله
اين مطالعه با هدف بررسی اثر حالتهای خلقی مثبت و منفی بر پاسخهای قلبي- عروقی و نقش تعديلکننده ابعاد شخصيتی برونگردی و نوروزگرايی انجام شد.
روش: ابتدا 654 نفر از دانشجويان دختر دانشگاه تربيت مدرس، نسخه تجديدنظرشده پرسشنامه شخصيتی آيزنک را تکميل نمودند؛ سپس بر اساس نمرههای نهايی دو بُعد شخصيتی برونگردی و نوروزگرايی، 4 گروه برونگرد، درونگرد، نوروزگرا و پايدار هيجانی (هر گروه 30 نفر؛ مجموعاً 120 نفر) انتخاب شدند. کاربندی آزمايشی در مورد هر يک از آزمودنیها در دو جلسه با فاصله دو تا چهار هفته، اعمال گرديد؛ بدين ترتيب که در يک جلسه خُلق مثبت و در جلسه ديگر، خُلق منفی به آنها القا شد. ميزان فشار خون و ضربـان قلب آزمودنيهـا در پيش و پس از فرآيند القـای خلق، اندازهگيری و ثبت گرديد.
يافتهها: در مورد همه آزمودنيها، در موقعيت خُلقی مثبت در مقايسه با موقعيت خُلقی منفی، ميزان فشار خون سيستولی نسبت به ميزان آن در مرحله خط پايه کاهش بيشتری داشت. در موقعيت خُلقی منفی در مقايسه با موقعيت خُلقی مثبت، ميزان ضربان قلب نسبت به ميزان آن در مرحله خط پايه با افزايش همراه بود. امّا ابعاد شخصيتی برونگردی يا نوروزگرايی اين آثار را تعديل نکردند .
نتيجهگيری: با توجه به نتايج پژوهش حاضر، ميتوان از شيوهای القای خُلق، در راستای بهبود سلامت افراد بهره گرفت.