اعتبار و روایی پرسش نامه سبک زندگی مبتنی بر خودکارآمدی وزن در افراد دارای اضافه وزن و چاق


نویسنده
علی نويديان ، محمد رضا عابدی، ايران باغبان، مريم السادات فاتحی زاده ، حميد پورشريفی
سال انتشار:

چکیده مقاله

اين مطالعه با هدف بررسی ويژگي­های روان­سنجی پرسش‌نامه سبک زندگی مبتنی بر خودکارآمدی وزن انجام شد.

  روش: اين بررسی از نوع مقطعی است و در آن 118 نفر که با نمايه توده بدنی بيش از 25 به روش نمونه گيری در دسترس انتخاب شده بودند به کمک پرسش­نامه سبک زندگی مبتنی بر خودکارآمدی وزن مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی اعتبار از روش بازآزمايی و برای تعيين روايی از روش‌های مختلف از جمله روش تحليل عاملی با مولفه­های اصلی، همبستگی سئوالات با نمره کل و با پرسش­نامه خودکارآمدی عمومی شرر و روايی بيرونی بهره گرفته شد. داده­ها با استفاده از آمار توصيفی، آزمون­های آماری ضريب همبستگی، تحليل عاملی و آزمون T تحليل شدند.

  يافته­ها : ضريب اعتبار اين ابزار به شيوه بازآزمايی برای کل پرسش­نامه 91/0 به­دست آمد. به کمک تحليل عاملی، 5 عامل "هيجان­های منفی"، "در دسترس بودن مواد غذايی"، "فشارهای اجتماعی"، "ناراحتي­های جسمانی" و "فعاليت­های مثبت و سرگرم­کننده" از پرسش­نامه اصلی استخراج و تاييد شد. همچنين، همبستگی 5 عامل با نمره کل پرسش­نامه، همبستگی معني­دار با نمره پرسش­نامه خودکارآمدی عمومی شرر (62/0=r؛001/0>p) و افزايش نمره کل پرسش­نامه طی آموزش تغذيه، همه نشان‌دهنده کفايت و کارآيی اين پرسش­نامه بود.

نتيجه­گيری: پرسش­نامه سبک زندگی مبتنی بر خودکارآمدی وزن را می‌توان به­عنوان ابزاری معتبر و مناسب برای استفاده در محيط­های آموزشی، بالينی و پژوهشی به کار برد.


فرم ثبت نظرات شما

نام و نام خانوادگی:
شماره همراه:
آدرس ایمیل:
نظر شما:
 

نظرات کاربران:

تاکنون نظری برای این مقاله ثبت نشده است