چکیده مقاله
پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مولفههای حافظه کاری (مجری مرکزی، مدار آوايی و بخش ديداری- فضايی) در عملکرد جمع ذهنی کودکان پيشدبستانی انجام شد.
روش: 30 نفر از دانشآموزان دختر پيشدبستانی مدارس ابتدايی شهر زنجان با دامنه هوشی 115-100 بهصورت تصادفی انتخاب و با تکاليف فراخنای ارقام وارونه، فراخنای ارقام مستقيم، فراخنای کُرسی و مسايل جمع ذهنی (استاندارد و غيراستاندارد) با ارايه به شکل کلامی و غيرکلامی مورد آزمون قرار گرفتند.
يافتهها : طبق نتايج تحليل آماری با استفاده از روش همبستگی پيرسون و تحليل رگرسيون، فراخنای ارقام وارونه (مجری مرکزی) با عملکرد در مسايل کلامی غيراستاندارد و فراخنای ارقام مستقيم (مدار آوايی) با عملکرد در مسايل کلامی استاندارد رابطه داشتند. هيچکدام از مولفههای حافظه کاری با عملکرد در مسايل غيرکلامی رابطه نداشتند.
نتيجهگيری: مجری مرکزی در مورد مسايل غيراستاندارد که نياز به بازداری اطلاعات نامربوط و محرکهای مزاحم دارد نقش مهمی در کنترل توجه ايفا کرده و عملکرد را به حداکثر ميرساند. اما در مورد مسايل استاندارد که چنين ضرورتی وجود ندارد و فقط نيازمند نگهداری اعداد و درخواستهای مساله است، مدار آوايی نقش مهمی ايفا ميکند.