ساخت و اعتباریابی نسخه تجدیدنظرشده آزمون تصویری «کاوش نقطه» با استفاده از چهره های هیجانی به عنوان محرک


نویسنده
محسن دهقانی ، علی خطيبی ، حميدرضا پوراعتماد
سال انتشار:

چکیده مقاله

استفاده از آزمون­های سايکوفيزيکی برای سنجش عملکرد ثانويه ذهنی، ازجمله توجه انتخابی در افراد سالم و بيمار تکنيکی پرکاربرد در حوزه روان­شناسی و به خصوص روان­شناسی عصب­شناختی به حساب مي­آيد. آزمون "کاوش نقطه" يکی از آزمون­هايی است که برای سنجش توجه انتخابی در گستره­ای از اختلالات افسردگی و اضطراب کاربرد فراوانی دارد. مبنای اين آزمون، استفاده از واژه­ها به­عنوان محرک­های روان­شناختی است که به دلايل زبانی و فرهنگی محدوديت­هايی ايجاد مي­کند. در اين مطالعه، نسخه تغييريافته­ای از اين روش با جايگزينی کلمات با چهره­های هيجانی ابداع شد و روايی و اعتبار آن مورد بررسی قرار گرفت.

  روش: نسخه تغييريافته آزمون کاوش نقطه در گروه نمونه­ای شامل 40 آزمودنی سالم و بزرگسال مورد ارزيابی قرار گرفت. .

  يافته­ها: نتايج به­دست­آمده نشان­دهنده اعتبار بالای محرک­های تصويری مورداستفاده در اين آزمون و همچنين اعتبار پاسخ آزمودني­ها در برابر عکس‌ها بود. به­علاوه، نمرات به­دست­آمده در مورد توجه، ارتباط معني­داری با سطح سواد و جنسيت آزمودني­ها نداشت که نشان­دهنده توان اين آزمون در سنجش توجه انتخابی، مستقل از متغيرهای جمعيت­شناختی بود.

نتيجه­گيری: آزمون به­کارگرفته­شده در اين پژوهش اعتبار قابل­قبولی برای پژوهش­های بين­فرهنگی دارد و استفاده از آن به ساير پژوهشگران توصيه مي­شود.


فرم ثبت نظرات شما

نام و نام خانوادگی:
شماره همراه:
آدرس ایمیل:
نظر شما:
 

نظرات کاربران:

تاکنون نظری برای این مقاله ثبت نشده است