مقایسه کارکردهای خانوادگی مادران کودکان سالم و کودکان «بیش فعال/نقص توجه»


نویسنده
سيدعلی کيميايی ، فاطمه بيگی
سال انتشار:

چکیده مقاله

بيش­فعالی/نقص توجه (ADHD) ، اختلال مزمن و آسيب‌زايی است که از کودکی تا بزرگسالی ادامه می‌­يابد. اين پژوهش به­منظور مقايسه کارکردهای خانوادگی مادران دارای فرزندان سالم و ADHD و بررسی تاثير آموزش حل مساله بر کارکردهای خانوادگی مادران دارای کودکان ADHD انجام گرفت.

  روش: پژوهش حاضر از نوع شبه آزمايشی با گروه کنترل است. نمونه آماری، 8 مادر ADHD و 12 مادر سالم با استفاده از نمونه‌گيری در دسترس انتخاب شدند و پس از همتاسازی به لحاظ سن و جنس در دو گروه قرار گرفتند. قبل و بعد از آموزش حل مساله به روش بدل و لانکس، آزمودني­‌ها پرسش­نامه کارکرد خانوادگی را تکميل نمودند. برای تحليل داده­‌ها از برنامه‌‌های آماری SPSS 15 و برای تحليل فرضيه­‌ها از آزمون T مستقل استفاده شد.

  يافته‌ها: کارکردهای خانوادگی مادران با فرزندان سالم در مقايسه با مادران دارای کودکان ADHD مختل بود (05/0>p). به علاوه، آموزش حل مساله به مادران ADHD کارکرد خانوادگی آنها را بهبود بخشيد؛ به­خصوص اين آموزش قدرت حل مساله،‌ نقش‌­های والدی، کنترل رفتار و کارکرد کلی آنها را افزايش داد (05/0>p)، اما تغيير معني­‌داری در پاسخ‌­دهی عاطفی، ارتباط و حمايت عاطفی به­وجود نياورد (05/0>p) که بيانگر حساسيت و اثرات عوامل متعدد بر کارکردهای خانواده است.

نتيجه­گيری: کارکرد خانوادگی مادران دارای کودکان ADHD به مراتب ضعيف‌­تر از مادران دارای فرزند سالم است و آموزش مهارت‌­های حل مساله، کارکرد خانوادگی مادران ADHD به­خصوص قدرت حل مساله، نقش والدی، کنترل رفتار و عملکرد کلی آنها را بهبود مي­بخشد.


فرم ثبت نظرات شما

نام و نام خانوادگی:
شماره همراه:
آدرس ایمیل:
نظر شما:
 

نظرات کاربران:

تاکنون نظری برای این مقاله ثبت نشده است