چکیده مقاله
رفتارهای مخاطرهآميز را بهعنوان رفتار هايی که با بعضی از نتايج نامطلوب همبسته هستند تعريف میکنند و نوجوانی دوره مهمی برای شروع رفتارهای مخاطرهآميز است. نوجوانان به موقعيتهای مخاطرهای تمايل دارند و در ايران آسيب های اجتماعی عمده و درحال گسترشی وجود دارد. اين مطالعه با هدف بررسی تر ت يب اولويت عوامل موثر بر رفتارهای مخاطره آميز نوجوانان وکمک به دقت تصميمگيريهای مربوط به کاهش رفتارهای مخاطرهآميز و همچن ی ن بررسی نقش جنس ی ت در تاث ی ر عوامل مذکور انجام شد.
روش: اين مطالعه از نوع همبستگی با استفاده از روشهای نمونهگيری خوشهای و هدفمند روی 316 دانشآموز شهر زاهدان در سال 84-1383 انجام شد. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامههای پژوهشگرساخته رفتارهای مخاطرهآميز، عملکرد خانواده، ساخت خانواده، خويشتنداری و سبک دلبستگی بود. دادهها پس از جمعآوری با نرمافزار SPSS 15.5 و با آزمون های همبستگی و رگرسيون گام به گام تحليل شد.
يافتهها: ترتيب ورود متغيرها به الگوی پيشبينی رفتارهای مخاطرهآميز نوجوانان "کنترل در مقابل آزادی"، "خويشتنداری"، "کنترل به شيوه متقاعدسازی" و "حل اختلاف اعضای خانواده به شيوه متقاعدسازی" بود. ترتيب ورود متغيرها به الگوی پيشبينی رفتارهای مخاطرهآميز در دختران و پسران متفاوت بود.
نتيجهگيری: کنترل بهشيوه متقاعدسازی توسط والدين و تقويت خويشتنداری از مهمترين اقداماتی است که برای کاهش رفتارهای مخاطرهآميز نوجوانان پيشنهاد ميشود.