ویژگی های روان سنجی آزمون اعتیاد به اینترنت یانگ


نویسنده
سيد سلمان علوی، مهدی اسلامی، محمدرضا مرآثی ، مصطفی نجفی، فرشته جنتی فرد ، حسين رضاپور
سال انتشار:

چکیده مقاله

اعتياد اينترنتی مورد­ توجه روزافزون است و دسترسی به ابزاری معتبر بر­اساس ملاک­های تشخيصی DSM به‌منظور افتراق افراد مبتلا به اعتياد اينترنتی از کاربران عادی، بسيار محدود است­. يکی از پرسش­نامه­های معتبر موجود، پرسش­نامه اعتياد اينترنتی ی ا نگ است . اين مطالعه با هدف بررسی ويژگي­های روان­سنجی اين پرسش­نامه انجام شد.

  روش­: اين پژوهش از نوع توصيفی- پيمايشی مقطعی است که در سال 1387 روی 233 نفر از دانشجويان شهر اصفهان که به روش نمونه­گيری سهميه­ای از دانشگاه­های شهر اصفهان انتخاب شدند، انجام شد. واحد­های پژوهش پرسش­نامه اعتياد اينترنتی يانگ­­، پرسش‌نامه تشخيصی يانگ ­ و پرسش­نامه اطلاعات دموگرافيک را تکميل نمودند. تمامی افراد توسط روان‌پزشک و بر­اساس ملاک تشخيصی اعتياد اينترنتی مبتنی بر DSM-IV-TR مورد مصاحبه قرار گرفتند­­. پس از جمع­آوری و نمره­گذاری پرسش­نامه­ها، ويژگي­های روان­سنجی پرسش­نامه از روش­های تحليل عاملي­، روايی همزمان، همسانی درونی، تنصيف­، بازآزمايي­، آلفای کرونباخ و استفاده از منحنی راک با نرم­افزار SPSS 12 مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.

  يافته­ها­: تحليل عاملی به روش تحليل مولفه­های اصلی با چرخش واريماکس­، برای پرسش­نامه 5 عامل مشکلات اجتماعی، تاثير بر عملکرد­، فقدان کنترل­، استفاده مرضی از چت­روم و بي­توجهی به وظايف شغلی و تحصيلی را استخراج کرد. روايی محتوايی و همگرا، بازآزمايی (82/0= r )، همسانی درونی (88/0= α ) و تنصيف (72/0­= r ) محاسبه شد که با توجه به نتايج قابل قبول بود. بهترين نقطه برش بالينی اين پرسش­نامه 46 بود.

نتيجه­گيري­: پرسش­نامه اعتياد اينترنتی يانگ در جامعه ايرانی خصوصيات روان­سنجی مطلوبی دارد و از آن مي­توان در تحقيقات روان­شناسی و روا­ن‌پزشکی برای غربالگری کاربران اينترنتی عادی از معتاد استفاده کرد.


فرم ثبت نظرات شما

نام و نام خانوادگی:
شماره همراه:
آدرس ایمیل:
نظر شما:
 

نظرات کاربران:

تاکنون نظری برای این مقاله ثبت نشده است