پرسشنامه الگوهای ارتباطی: اعتبار و روایی


نویسنده
- خانم منا صمدزاده - نویسنده مسئول 2- دکتر محمدرضا شعیری 3- دکتر علیرضا مهدویان 4- آقای نصیرالدین جاویدی
سال انتشار:

چکیده مقاله


      هدف: مهارت های ارتباطی از جمله مهمترين مهارت هايي است كه در استحكام و بقاي رابطه ي زناشويي نقش دارند.بدین خاطر سنجش این مهارت ها دغدغه مهمی برای متخصصین محسوب می شده است. یکی از ابزارهایی که برای این منظور طراحی شده پرسشنامه الگوهای ارتباطی(کریستیسن و سولاوی،1984) است  که به کارگیری آن در جامعه هدف،  نیازمند وارسی علمی است. بر این اساس هدف مطالعه حاضر تعیین اعتبار و روایی پرسشنامه الگوهای ارتباطی (CPQ) در نمونه ای از زنان و مردان متاهل ایرانی بوده  است.

 


  روش:  نمونه اي از 401 (148 زن، 253 مرد) کارمند متاهلبه شیوه نمونه گیری  خوشه ای مرحلهای انتخاب شدند و مقياس هاي پرسشنامه الگوهای ارتباطی، پرسشنامه پرخاشگری، مقیاس زوجی انریچ، عاطفه  مثبت-منفی، سازگاری زناشویی، عزت نفس و رضایتمندی  را تكميل كردند.بمنظور بررسی ارتباط بین متغیرها، همبستگی پیرسون و بمنظوربررسی همسانی درونی متغیرها، آلفای کرونباخ بکار گرفته شد.

 


 يافته‏ ها: تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد كه پرسشنامه الگوهای ارتباطی (CPQ) از اعتبار مناسبی (آلفای کرونباخ 76/0) برخوردار است. علاوه براین، روایی همگرای پرسشنامه با مقیاس های ذکر شده (از 30/0 تا 95/0) بدست آمد.

 


نتيجه­ گيري: اعتبار و روایی مقدماتی پرسشنامه الگوهای ارتباطی در نمونه ای از زنان و مردان متاهل  ایرانی، علاوه بر این که  با نتایج دیگر کشورها همخوانی داشته است، امکان به کارگیری آن را در گستره های پژوهشی ونیزشناسایی نوع مهارتهای ارتباطی افراد متاهل را درمحیط های مشاوره ای فراهم می سازد.


فرم ثبت نظرات شما

نام و نام خانوادگی:
شماره همراه:
آدرس ایمیل:
نظر شما:
 

نظرات کاربران:

تاکنون نظری برای این مقاله ثبت نشده است