رابطه بین وضعیت اقتصادی ـ اجتماعی خانواده، فعالیت‌های خواندن در خانه، خودپنداره و نگرش دانش‌آموزان به خواندن با عملکرد سواد خواندن دانش‌آموزان (بر اساس مطالعات پرلز 2006)


نویسنده
رقيه قائد امينی، عليرضا کيامنش ، رقيه قربانی
سال انتشار:
1393

چکیده مقاله

هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش وضعيت اقتصادی ـ اجتماعی خانواده، فعاليت‌های خواندن در خانه و متغيرهای مربوط به دانش‌آموز (خودپنداره خواندن و نگرش به خواندن دانش‌آموز) بر پيشرفت سواد خواندن، بر اساس داده‌های پرلز 2006 است. پرلز از يک طرح سه مرحله‌ای خوشه‌ای طبقه‌ای برای نمونه‌گيری استفاده کرده است. نمونه آماری استفاده شده در اين پژوهش، پس از پالايش 5411 دانش‌آموز چهارم ابتدايی است که در آزمون پرلز شرکت کرده بودند. ابزار مورد استفاده در مطالعه پرلز 2006 به دو دسته سؤالات آزمون سواد خواندن و پرسشنامه تقسيم می‌شود. با استفاده از روش مدل معادلات ساختاری، اثر مستقيم، اثر غير مستقيم و اثرکل متغير وضعيت اقتصادی ـ اجتماعی خانواده (متغير نهفته برونزا) بر فعاليت‌های خواندن در خانه، خودپنداره خواندن و نگرش به خواندن دانش‌آموز (متغير نهفته درونزا) مورد بررسی قرار گرفت. پس از تأييد مدل‌های اندازه‌گيری متغيرهای نهفته و برازش مدل تابع ساختاری، نتايج نشان داد که مدل مورد آزمون، برازش مناسبی با داده‌ها دارد. ضمن اين که نقش وضعيت اقتصادی ـ اجتماعی، فعاليت‌های خواندن در خانه خودپنداره خواندن و نگرش به خواندن دانش‌آموز بر پيشرفت سواد خواندن تأييد شد. در مجموع، نتايج پژوهش نشان داد که وضعيت اقتصادی ـ اجتماعی نقش مهمی در تبيين و پيش‌بينی واريانس پيشرفت خواندن دارد. همچنين با توجه به مقدار قابل اهميت واريانس تبيين شده از متغيرهای درون‌زا، نتايج اين تحقيق می‌تواند مورد استفاده محققان و دست اندرکاران آموزش و پرورش قرار گيرد.

واژه‌های كليدي: عملکرد سواد خواندن، وضعيت اقتصادی ـ اجتماعی خانواده، فعاليت‌های خواندن در خانه، خودپنداره خواندن، نگرش به خواندن،


فرم ثبت نظرات شما

نام و نام خانوادگی:
شماره همراه:
آدرس ایمیل:
نظر شما:
 

نظرات کاربران:

تاکنون نظری برای این مقاله ثبت نشده است